Självhjälp

Det finns en norm i vårt samhälle, en förväntan att man ska ha vänner och ett rikt socialt liv som vi dessutom gärna visar upp för varandra på sociala medier. Många ensamma känner skam över att vara ensamma. Skam är en jobbig känsla som får oss att vilja gömma oss och dra oss undan från andra, vilket bara gör oss ännu mer ensamma.

Vanliga tankar och känslor vid ofrivillig ensamhet

  • Sociala förväntningar och skam. Ibland upplever vi skam eftersom förväntningarna i samhället är att vi ska ha många vänner, bekanta och en stor familj. Om vi inte har ett stort socialt nätverk kan det kännas som att vi inte uppfyller normen.
  • Jämförelse med andra. Det kan hända att vi jämför oss själva med andra som verkar ha många vänner eller ett aktivt socialt liv, vilket kan öka känslan av skam över vår egen ensamhet.
  • Självkritik. När vi känner oss ensamma kan vi vara självkritiska. Vi kan tro att det är vårt eget fel att vi inte har fler vänner eller att vi inte är mer sociala, vilket kan förstärka skamkänslorna.

Att hamna i en negativ spiral

Den negativa spiralen

När man blir ensam är det lätt att hamna i en negativ spiral. Man har inte ork att göra de saker man skulle behöva för att ta sig ur ensamheten. Man föraktar sig själv för att man inte gör någonting åt sin situation och skäms för sig själv. Det finns en norm i vårt samhälle, en förväntan att man ska ha vänner och ett rikt socialt liv som vi dessutom gärna visar upp för varann på sociala medier. Många ensamma känner skam över att vara ensamma. Skam är en jobbig känsla som får oss att vilja dölja vår situation och dra oss undan från andra, vilket bara gör oss ännu mer ensamma. När vi känner oss ensamma kan vi också vara självkritiska. Vi kan tro att det är vårt eget fel att vi inte har fler vänner eller att vi inte är mer sociala, vilket kan förstärka skamkänslorna.

Den positiva spiralen

Om man klarar ta det första steget ut ur ensamheten kan det istället leda till en positiv spiral. Det kan ge ökad energi till att ta ytterligare ett steg. Man får hopp och tänker att man har förmåga vilket ökar självförtroendet i vardagssituationer. Hoppet ger mer energi och man kan fortsätta stegen ut ur ensamheten. Nu börjar du istället få positiva hälsoeffekter!

Vad kan man själv göra för att minska sin ensamhet?

Bra fråga, det finns faktiskt en hel del man kan tänka på. Beroende på vilken sorts ensamhet du upplever kan lösningarna se olika ut.

För många är det inte själva aktiviteten, det man gör, som är det viktiga utan att det personer som också är där öppna för satt skap a nya socialare relationer. Fysiska o digitala mötesplatser kan vara en trygg punkt i ens sociala lov och kan vara ett bra sätt att träffa nya människor.

Generella tips

Att ta hand om sig själv, både fysiskt och mentalt, kan hjälpa till att hantera känslor av ensamhet. Gör saker du tycker om och mår bra av. Lyssna på musik, läs en bok, besök ett bad med bubbelpool eller gå ut i naturen.

Se till att hitta och bevara dina dagliga rutiner. Mat, sömn och regelbunden motion, som promenader, ger dig en bra grund för att du ska må bra. Beröring och fysisk kontakt gör att vi mår bra. Du kan boka en massage eller ett besök hos frisören eller barberaren för att känna dig ompysslad.

Våga ta kontakt med människor i din omgivning. Försök tänka att människor i omgivningen vill dig väl. Ta vara på möjligheter i vardagen. Du kan till exempel hälsa, småprata och ha ögonkontakt med andra människor.

Gör saker du tycker om och mår bra av. Lyssna på musik, läs en bok, besök ett bad med bubbelpool eller gå ut i naturen.

Se till att hitta och bevara dina dagliga rutiner. Mat, sömn och regelbunden motion, som promenader, ger dig en bra grund för att du ska må bra.

Beröring och fysisk kontakt gör att vi mår bra. Du kan boka en massage eller ett besök hos frisören eller barberaren för att känna dig ompysslad.

Alla behöver vi öva på förmågan att vara sociala. Tacka ja till sociala aktiviteter även om det kan kännas svårt i början.

Ge ett positivt intryck! Var nyfiken och fråga och lyssna. Vissa ämnen kan vara känsliga, t ex religion och politik.

Titta efter mötesplatser här på sidan. Där finns tips på mötesplatser som är välkomnande mot nya besökare. Läs mer om mötesplatser.

När du tänker så härVar snäll mot dig själv, tänk så här istället
Ingen vill vara med mig.– Jag är nyfiken på och vill lära känna nya människor.
– Jag har tidigare i livet haft några kompisar.
Jag vågar inte berätta för någon hur ensam jag är för
jag skäms och känner mig misslyckad.
-Vad skulle du tänka om någon som är i samma situation som du berättade för dig?
Jag är rädd för att bli avvisad.– Jag klarar av att småprata om det är några få i taget.
– Jag har ett intresse som jag kan dela med mig av.
Jag är rädd för vad andra ska tycka om mig.– Jag är snäll och tar hänsyn till de jag möter.
Jag har ingen ork att ta tag i min situation.– Jag har tid och vill hjälpa mig själv och andra.
– Att prata med andra ger också energi.

Glöm inte att påminna dig själv om att du är bra och ge dig själv en klapp på axeln och belöna dig för dina försök. Du kommer att lyckas om du inte ger upp!